Haber Hatay

Hatay'ın Gururu: Tandır Kahkesi Artık Tescilli!

Hatay'a özgü, tandırda pişirilen ve kahke baharatıyla tatlandırılan bu lezzet, coğrafi işaret alarak gelecek nesillere taşınacak.


Hatay’a özgü üretilen, kahke baharatı ile tatlı ve tuzlu olarak iki şekilde yapılan “Hatay Tandır Kahkesi” ilin coğrafi işaret alan 35. ürünü oldu.

Hatay’da uzun yıllardır özellikle misafir ağırlamalarında, bayramlarda ve özel günlerde tüketilen, kendine has üretim metodu, hazırlanması ve pişirilmesiyle ustalık becerisi ve emek isteyen Hatay Tandır Kahkesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından,  “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni”nde yayımlanarak tescillendi.

Hatay Valiliği’nin girişimiyle coğrafi işaret tescili yapılan Hatay Tandır Kahkesi Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri şöyle: Buğday unu, zeytinyağı, su, beyaz şeker, tuz ve baharatlar ile hazırlanan Hatay iline özgü ürünlerden birisidir. Hatay Tandır Kahkesi; Hatay iline özgü üretilen, halk arasında Hatay iline özgü bir kurabiye çeşidi olarak bilinir ve tüketilir. Hatay Tandır Kahkesinin; halk arasında kahke baharatı olarak bilinen baharatlar ile tatlı ve tuzlu olarak iki şekilde üretimi gerçekleştirilir. Hatay Tandır Kahkesi’nde şeker ve tuzun birlikte kullanılmasının yanında, üretiminde kullanılan baharat karışımı sayesinde ürüne özgü baharat tadına ve kokusuna sahiptir. Ayrıca Hatay Tandır Kahkesi’nin üretiminde; renklendirici kullanılmaz. Ürünün tarihçesinde; Hatay ilinde alışılagelen adıyla tandırda pişirilmesi sebebiyle halk tarafından geçmişten günümüze ‘‘Hatay Tandır Kahkesi’’ olarak adlandırılmıştır. Hatay ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Hatay Tandır Kahkesi; özellikle ara öğünlerde atıştırmalık olarak, misafir ağırlamalarda, çay-kahve ikramları ile beraber, hediyelik olarak takdim edilmesinin yanı sıra; bayram, festival vb. özel günlerde tüketilir. Hatay Tandır Kahkesinin üretiminde; kıvamlı bir şekilde kahke hamurunun hazırlanması ve pişirilmesi aşamaları ustalık becerisi gerektirir.

 

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar