Haber Hatay

Dörtyol’da Milli Mücadele’nin İlk Kurşunu 105 Yaşında

Dörtyol ilçesinde, Milli Mücadele'de ilk kurşunun atılışının 105. yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.


Dörtyol’da Milli Mücadele’de ilk kurşununun atılışının 105. yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Dörtyol ilçesinde, Milli Mücadele'de ilk kurşunun atılışının 105. yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Numune Evler Mahallesi İlk Kurşun Anıtı önündeki tören Dörtyol Kaymakamı Ümit Altay, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin ile Türkiye Kuvayi Milliye ve Mücahitler Derneği’nin şükran çelenginin sunulması, Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve göndere Türk bayrağının çekilmesiyle başladı.

Şeref defterini imzalayan Keskin, kutlu mücadelenin ve haklı zaferin 105. yılına tanıklık etmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, “Kurtuluş Savaşı’mızı başlatan Milli Mücadelede, işgal güçlerine karşı “İlk Kurşun”un atıldığı 19 Aralık 1918 tarihinin, 105. Şeref yılını kutlamanın gururu ve sevinci içerisindeyiz. 19 Aralık 1918, Türk tarihi için çok önemli bir gündür. Korumasız, savunmasız, çaresiz görülerek asırlardır hür yaşayan bu topraklarda esaret zincirine vurulmak istenen bir avuç Türk’ün hayır dediği gündür.  Milli Mücadele hareketi dünyada da mazlum milletlerin uyanış hareketi olmuştur. Değiştirilemez ve değiştirilemeyecek hakikatlerden birisi de, Milli Mücadelede diğer bir deyişle Kurtuluş Savaşı’nda düşmana ilk kurşunun 19 Aralık 1918 tarihinde Dörtyol’da Kara Mehmet Çavuş ve silah arkadaşları tarafından atılmış olmasıdır. Bu durum Genel Kurmay Başkanlığı’nın 29 Ocak 1992 tarihli resmi yazısı ile belgelenmiştir.  Bu vesile ile ifade etmeliyim ki; ülkemizin kurtuluşunda canı pahasına emek veren Kara Mehmet Çavuşlara, Kara Hasan Paşalara, Sütçü İmamlara, Nene Hatunlara, Fadime Çavuşlara ve tüm Türk Halkına önderlik ederek Milli Mücadele’yi başlatan ve bizlere bu haklı gururu ve sevinci yaşatan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm Kuvayı Milliye neferlerini sevgi saygı ve minnetle bir kez daha anıyoruz. Aziz ruhları şad, mekânları cennet olsun” dedi.

Dörtyol ilçesinde, Milli Mücadele'de ilk kurşunun atılışının 105. yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.

İlk kurşun konulu şiir ve kompozisyon alanında derece alan öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından, tören Özerli ve Yeşilköy Mahallelerinde bulunan Kara Mehmet Çavuş ve Kara Hasan Paşa’nın kabir ziyareti, Kur’an-ı Kerim okunması ve dualarla anılmasıyla son buldu.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar