Depremzede Çiftçilere Umut Işığı: Hatay'da Tarımda Onarıcı Dönüşüm
Hatay'da 6 Şubat depremlerinden etkilenen çiftçilere umut olan "Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi" kapsamında, 120 çiftçiye onarıcı tarım eğitimi verildi.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nce 6 Şubat 2023’teki depremlerden etkilenen çiftçiler ve kadın üreticileri desteklemek için Hatay’da başlatılan “Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi” büyük ilgi gördü.
Toprak, su ve hava kalitesini iyileştiren, biyolojik çeşitliliği artıran ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olan onarıcı tarım yaklaşımı kapsamında, projeye katılan 120 çiftçi için Antakya EXPO Alanı, Samandağ Belediyesi ve Arsuz’da eğitim düzenlendi.
Akademisyenler ve ziraat mühendislerince toprak erozyonunu önleme ve toprağın sağlığını iyileştirme gibi onarıcı tarım konusunda bilgilendirilen çiftçilere gübre, öğütme makinesi, organik ilaçlar ile çeşitli malzemeler verildi.
Eğitimin ardından çiftçilerin yetiştirdiği biber, domates ve narenciye gibi ürünler satın alınıp kentteki 3 kadın kooperatifine taşındı. Kadınların işleyip salça, turşu ve kurutulmuş meyve gibi ürünlere dönüştürdüğü paketler, farklı illerdeki alıcılarla buluşturuluyor.
Proje koordinatörü Karel Büyükgazel, çiftçilere ve kadınlara verdikleri destekle pazar ağı oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Üreticilerin, toprak onarımı, su yönetimi ve hastalıkla doğal mücadele konusunda eğitim aldığını dile getiren Büyükgazel, “Depremzede çiftçilerimizi kadın kooperatifleriyle buluşturarak yaş ürünlerinin katma değerli hale getirilmesine destekte bulunuyoruz” dedi.
Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu da satın aldıkları ürünleri dernek üyelerine ve işbirliği yaptıkları firmalara dağıttıklarını anlattı.