Haber Hatay

Emekli Maaşlarına Zam Müjdesi! Annelere ve Babalara %10 Artış!

Yaşlı nüfus sorununa yenilikçi çözümler arayan OECD ülkeleri, emekli maaşlarına yapılan ek zamlarla vatandaşları teşvik etmeye başladı.


Yaşlı nüfus sorununa yenilikçi çözümler arayan OECD ülkeleri, emekli maaşlarına yapılan ek zamlarla vatandaşları teşvik etmeye başladı. Bu doğrultuda, Slovakya ve Slovenya gibi ülkeler, yaşlanan nüfusları gençleştirmek için emekli maaşlarını artırma yoluna gitti. Özellikle Slovenya'da, emekli vatandaşların her bir çocuğu için maaşlarına %1,36 eklenerek aileleri destekleme politikası uygulanıyor.

Annelere ve babalara özel teşvikler sunan yeni program, emekli maaşlarında %10'luk bir artışı müjdeliyor. Anne emekli statüsünde değilse, bu destek babalara da sağlanacak şekilde düzenleniyor.

Nüfusun yaşlanmasına karşı önlem olarak, bazı devletler çocuk sahibi olan emeklilere daha fazla maaş bağlamayı tercih ediyor. Örneğin Fransa, üç veya daha fazla çocuğu olan ebeveynlerin emekli maaşlarını %10 oranında artırarak bu uygulamayı yaygınlaştırıyor.

Çek Cumhuriyeti'nde de 2023 yılından itibaren çocukların bakımını üstlenen ebeveynlere her bir çocuk başına 500 Çek Korunası eklenerek emekli maaşları artırılıyor.

Slovakya ise çalışan çocukların ebeveynlerinin emekli maaşlarına katkıda bulunmasını hedefleyen "Ebeveyn Geliri" adında bir sistem geliştirdi. Bu sistemde, çocukların talebi üzerine her çocuk için sadece bir ebeveyn bu ödemeden faydalanabiliyor. Ebeveynin emekli maaşındaki bu artış, gelecekte çocuğun alacağı emekli maaşını etkilemiyor. Ancak, çocukların fikir değiştirmesi halinde bu ek ödeme iptal edilebiliyor.

Emekli maaşlarındaki artış, ailelerin refah seviyesini ve yaşam kalitesini önemli ölçüde yükseltmesi bekleniyor. Bu teşviklerin, ülkelerdeki doğum oranlarını da artıracağı öngörülüyor.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar