Haber Hatay

Asya Borsaları Bekleyişte: Enflasyon Verileri Endişeleri Artırıyor

Asya-Pasifik piyasaları, yatırımcıların Avustralya ve Japonya'dan gelecek enflasyon verilerini endişeyle beklemesiyle geriledi.


Asya-Pasifik piyasaları, yatırımcıların Avustralya ve Japonya'dan gelecek enflasyon verilerini endişeyle beklemesiyle geriledi. Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) faiz artırımına yönelik sinyalleri, bölgedeki diğer merkez bankalarının politikalarını da etkileyebileceği için dikkatleri üzerine çekiyor.

Avustralya Enflasyon Beklentisi Endişeleri Yatırımcıları Sarsıyor

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Michelle Bullock'un son toplantıda faiz artırımlarını gündeme getirdiği açıklaması, Avustralya'nın Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerine olan ilgiyi artırdı. Çarşamba günü açıklanacak olan bu verilerin, RBA'yı beklenenden yüksek enflasyon nedeniyle faiz artırımına itmesi durumunda, Avustralya bölgede faizleri ilk yükselten önemli merkez bankası olma potansiyeline sahip. Bu durum, Japonya hariç yatırımcıların beklediği faiz indirimleriyle çelişiyor ve bölgesel para politikası ortamında belirsizlik yaratıyor.

RBA'nın 6 Ağustos'taki bir sonraki toplantısından önce 26 Haziran ve 31 Temmuz tarihlerinde açıklanacak iki enflasyon verisi daha yatırımcıların radarında olacak.

Japonya'da Faiz Artışı Tartışmaları Devam Ediyor

Japonya'da ise Japonya Merkez Bankası (BOJ), Haziran ayındaki para politikası toplantısında faiz oranlarını artırmayı tartıştığını açıkladı. Fakat BOJ, faiz oranlarında herhangi bir değişikliğin ancak ekonomik göstergeler ve orta ila uzun vadeli enflasyon beklentilerinin artmasıyla ele alınacağını vurguladı. BOJ Başkanı Kazuo Ueda'nın ülke parlamentosuna yaptığı açıklamada, Temmuz ayındaki toplantıdan sonra faiz artışı olabileceğini ima etmesi ise yatırımcıları tetikte tutuyor.

Bölgesel Piyasalarda Gerileme Hakim

Bu belirsizlikler ışığında, Asya borsaları genel olarak bir gerileme yaşadı. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,65 düşerken, Japonya'nın Nikkei 225 endeksi ve Topix endeksi sırasıyla %0,24 ve %0,26 oranında yükselerek bölgedeki tek pozitif performansı gösteren endeksler oldu. Pazartesi günü Japonya Merkez Bankası'nın faiz artışı sinyali vermesine rağmen, yatırımcılar BOJ'un ihtiyatlı tutumunu ve somut adımlar atma konusundaki çekincelerini göz önünde bulundurdu.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,1, Çin'in CSI 300 endeksi ise %0,5 oranında düştü. Çin'in mali gelirlerinde 2023'e kıyasla 2024'ün ilk beş ayında %2,8'lik bir düşüş yaşanması da bölgedeki yatırımcı sentimentini olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldı. Güney Kore'nin Kospi endeksi %0,82, küçük ölçekli Kosdaq endeksi ise %1,08 oranında geriledi.

Asya borsaları, Avustralya ve Japonya'dan gelecek enflasyon verilerinin belirsizliği ve merkez bankalarının faiz politikalarına dair endişeler nedeniyle gergin bir bekleyiş içerisinde. Yatırımcılar, RBA'nın faiz artışı sinyallerinin bölgedeki diğer merkez bankalarını da etkileyip etkilemeyeceğini ve bu durumun küresel ekonomiyi nasıl etkileyeceğini yakından takip ediyor.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar