Haber Hatay

Yağlı Saçlar neden Oluşur? Yağlı saçlardan kurtulmanın yolları nelerdir? İşte Yağlı Saçlarla başa çıkmanın sırrı..

Yağlı saçlar, fazla sebum üretiminin sonucunda ortaya çıkan yaygın bir saç sorunudur. Yağlı saçların neden oluştuğu ve nasıl yönetilebileceği konusunda önemli bilgiler bulacaksınız.

Yağlı saçlar, fazla sebum üretiminin sonucunda ortaya çıkan yaygın bir saç sorunudur. Yağlı saçların neden oluştuğu ve nasıl yönetilebileceği konusunda önemli bilgiler bulacaksınız. Ayrıca, yağlı saçlar için uygun bakım ürünleri ve yöntemleri hakkında tavsiyeler de sunulmaktadır. Saç sağlığınızı korumak ve çekici bir görünüm elde etmek için bu makaleyi okuyun ve yağlı saçlarınızla başa çıkmanın yollarını öğrenin.

Çoğu kişi için rahatsızlık verici bir durum olan yağlı saçlar, aşırı sebum üretiminin bir sonucudur. Gerçekte hepimiz sebum üretiyoruz ve saçlarımız belli miktarda yağlanıyor. Sebum, saç dersini koruyor ve besliyor. Bu yüzden belli oranda yağlanma çok normal ve gerekli.Ancak aşırı sebum üretimi durumunda saçlar normalden çok yağlanıyor. Yağlanan saçlar ağırlaşıyor ve kirlerle tozları da içinde hapsederek, hem sağlıksız hem de çirkin bir görüntü yaratıyorlar.

Saçlar neden çok yağlanır?

Saçların gereğinden fazla yağlanması saç tipinden kaynaklanabilir. Bu durumda yapılması gereken, saçları düzenli ve sık olarak yıkamaktır. Yağlı saçlar için, uygun dermatolojik saç şampuanının kullanılması tabii ki önemli.

Hormonal değişiklikler de saçların daha hızlı yağlanmasına sebep olur. Buna bağlı olarak saçın aşırı yağlanması ergenlerde, hamilelerde, regl öncesi dönemlerde sık rastlanan bir durumdur. Bu, normal dönemler dışında hormonal düzensizlikler olan hastalıklarda da saçın yağlanması ile yağlı saçlar oluşması söz konusu olabilir.Stres her konuda olduğu gibi bu konuda da başrolde. Stres saç dökülmesi kadar saçın yağlanmasına da neden olan bir faktör.Androjen içeren ilaçların kullanımı da sebum üretimini arttırarak yağlı saçlar oluşmasına neden olabilirler.

Saçlar yağ ile besleniyor mu?

Bir başka deyişle, saçın yağının saçı beslediği ve bir süre yıkanmaması gerektiği doğru mu?
Bu, tamamen yanlış bir bilgi. Saçlar yağlı ise haftada en az 3 kez yıkanmalıdırlar. Saç derisini besleyen yağ, kirlilikten oluşmaz. Sebum hücreleri zaten saç derisini beslemek için varlar. Hatta saçın su ile buluşması, nemlenmesi açısından da çok önemli. Bu sebeplerden, saçın yağının saçınızı beslediğini düşünerek yıkamamazlık etmeyin. Yağlı saçlar, her gün kullanım şampuanları ile yıkandıklarında kurumazlar.

Yağlı saçlar yıkama ile yağlanmaya daha meyili hale gelirler mi?

Bu da yanlış bir bilgi. Yağlı saçlar sık sık yıkandıkları için yağlanmaya daha meyilli hale gelmezler. Saçın yağlı olması tamamen yukarıda açıkladığımız maddelere ya da saçınızın yapısına bağlıdır. Saçı uzun süre yıkamamak kirlilikle beraber, kaşıntı, kepek ve sivilce de yapar. Uzun vadede saç derinizin sağlığı bozulur.
Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu da şudur: Özellikle uzun, kıvırcık ya da dalgalı saçlarınız varsa saçlarınızın uçları daha geç yağlanabilir. Düz ve kısa saçın aksine, yağ uçlara daha geç ulaşır. Bu, saçınızın yıkanmaya ihtiyacı olmadığı anlamına gelmez. Burada söz konusu olan saç derisinin yağlanmasıdır. Saç deriniz yağlandığında, yağ henüz uçlara gitmediyse bile saçlarınızı yıkamalısınız. Yani saçınız kuru ama saç deriniz yağlı olabilir. Bu da bir yerde yağlı saçlar demektir.

Yağlı saçlar nasıl bakılır?

  • Uygun dermatolojik şampuanı kullanın.
  • Saçlarınızı sık yıkayın.
  • Yumuşak dokulu ürünler tercih edin.
  • Özellikle çay ağacı yağı, limon, biberiye, aloe vera, nane içerikli ürünleri tercih edebilirsiniz. Limonun yağı gideren etkisini göz ardı etmeyin. Ancak limonu bilinçsizce maskeler yaparak kullanmak yerine, uzmanlarca yağlı saçlar için hazırlanmış formülleri denemelisiniz.
  • Kepeğe karşı arındırıcı şampuanlar da yağlı saçlar için iyi bir tercih olabilirler.
  • Haftada 2 kez saç peelingi yapabilirsiniz.
  • Saçı yıkarken masaj yaparak ürünü saç derinize iyice yedirin.
  • Aşırı sıcak su, kuru saçlar kadar yağlı saçlar için de zararlıdır.
  • Ayarlanabilir ısıda bir fön makinasıyla saçınızı orta ısıda, ellerinizle dokunmadan kurutun.
  • Ellerinizi sık sık saçlarınıza götürmeyin.
  • Saçlarınızı, ellerinizi değdirmeden sık sık tarayın.
     
Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar