Haber Hatay

İşyeri Kira Zammı: Yüzde 62,51'e Kadar Çıkabilir!

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları, işyeri kira artış oranını da netleştirdi. Bu ay sözleşmesi yenilenen işyerleri için kira zammı sınırı yüzde 62,51 olarak belirlendi.


TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları, işyeri kira artış oranını da netleştirdi. Bu ay sözleşmesi yenilenen işyerleri için kira zammı sınırı yüzde 62,51 olarak belirlendi. Konutlarda ise 2 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 olan zam sınırı kalkacak ve TÜFE 12 ay ortalaması baz alınacak.

Ev sahipleri, kira sözleşmelerinin yenileme dönemini bekleyecek ve bu tarihte açıklanan enflasyon ortalamasını baz alarak yeni kira bedellerini belirleyecekler.

Kira Zammı Nasıl Hesaplanıyor?

İşyeri kiralarında zam oranı, TÜFE 12 ay ortalamasına göre belirleniyor. TÜİK tarafından her ay açıklanan enflasyon rakamları baz alınarak hesaplanan bu ortalama, son 12 ayın fiyat değişimini gösteriyor. Bu ortalama, Haziran 2024 için yüzde 62,51 olarak hesaplandı.

Konutlarda Kira Zammı Sınırı Kalkıyor

Konutlarda ise 2 Temmuz 2023'ten itibaren kira zammı sınırı kalkıyor. Bu tarihten sonra ev sahipleri, kira sözleşmelerinde belirtilen zam oranına bağlı kalmaksızın, TÜFE 12 ay ortalamasını baz alarak kira bedelini artırabilecekler.

Kiracılar Ne Yapmalı?

Kira artış oranı ile ilgili haklarını bilmeyen kiracılar, yasal haklarını öğrenmek için bir avukata danışabilirler. Ayrıca, Tüketici Hakları Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarına da başvurabilirler.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar