Haber Hatay

Akıllı Kapsül ile Sığır Hastalıklarına Son!

"akıllı kapsül" projesi, sığırların ani yem değişikliği, yem hijyeni, salgın veya rasyon dengesizliklerinden kaynaklanan hastalıklara karşı korunmasını sağlayacak.


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öncülüğünde Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Romanya ve Güney Kore’deki bilim insanlarının sığırların hastalıktan korunması amacıyla hazırladığı “akıllı kapsül” projesi AB ve TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.

Van YYÜ’deki akademisyenlerin öncülüğünde Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Güney Kore’den 2 üniversite, 4 enstitü ve Romanya’dan bir üniversite ile 2 enstitünün paydaşlığında  hazırlanan “Metabolik Hastalıklar için Akıllı Rumen Kompozitleri” projesiyle süt inekleri ve besi sığırlarının, işkembeye yerleştirilecek akıllı kapsülle ani yem değişikliği, yem hijyeni, salgın veya rasyon dengesizliklerinden kaynaklanan hastalıklara karşı korunması hedefleniyor.

TÜBİTAK ile Avrupa Birliği’nden 1 milyon avro destek almaya hak kazanan proje kapsamında inekler ve besi sığırlarının sindirim organı olan işkembesine yerleştirilecek, 3, 6 ve 12 aya kadar etkisini gösterebilecek akıllı kapsül çalışmasının 2027’nin sonunda tamamlanması, süt ve et üretiminin sürdürülebilir hale getirilerek verim kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

“Hayvanda herhangi bir zararlı etki oluşturmuyor”

Proje koordinatörü Van YYÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taylan Aksu, “Hayvan dokusundan çok katmanlı bir kapsül üreteceğiz. Kapsül hem hayvanın verilen yemden daha fazla yararlanmasını hem de daha sağlıklı olmasını sağlayacak. Çalışmamız akıllı bir kapsül üretmeye yönelik. Hayvanlarda belli zaman aralığında etkicil doğal maddelerin kontrollü salınımını sağlayacak, doğal, rezorbe (çözünürlük) olabilen, hayvanda zararlı bir etki oluşturmayan, çevreci bileşenlerinden ayrıldıktan sonra metabolize olabilen akıllı bir üründür. Kapsül kendi içinde farklı biyolojik ajanları içeriyor olacak. Bunların tamamı organik tabanlı, farklı sistemik etkileri bulunuyor. Projemizi başarıyla tamamladıktan sonra elde edeceğimiz biyomateryali birçok hayvan türüne de uyarlayabileceğiz ” dedi.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar