"Yenidoğan Çetesi" Skandalı: İstanbul'da Sağlık Bakanlığı'ndan Kritik Açıklama
İstanbul'da, "Yenidoğan Çetesi" olarak bilinen çetenin özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettiği bebeklerin ölümlerine sebep olduğu iddiaları sağlık camiasını sarstı.
İstanbul'da, "Yenidoğan Çetesi" olarak bilinen bir çetenin, özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettiği bebeklerin, kasıtlı olarak ölümlerine sebep olduğu iddiaları kamuoyunu derinden sarstı. Sağlık Bakanlığı, olayla ilgili yürütülen soruşturma ve alınan tedbirler hakkında kapsamlı bir açıklama yaptı. Ayrıca, bu iddialarla bağlantılı olarak iki özel hastanenin faaliyetleri geçici olarak durduruldu.
Skandalın Gölgesindeki Gelişmeler
Olayın, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde görevli bazı sağlık çalışanlarının, bebek acil hastalarını belirli özel hastanelere yönlendirmesiyle ortaya çıktığı belirtildi. Bu yönlendirmelerin, bebeklerin sağlık durumlarının ağırlaşmasına ve sonucunda ölümlerine neden olduğu öne sürülüyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu durumun 2023 yılı Mayıs ayında tespit edildiği ifade edildi. Bakan Kemal Memişoğlu, "Kamuoyunda ‘yenidoğan çetesi’ olarak bilinen bu yapı, bebek acil hastalarını anlaşmalı oldukları özel hastanelere sevk ederek haksız kazanç elde etmiştir." dedi.
Söz konusu iddialara ilişkin olarak hazırlanan iddianamede, aralarında doktor, hemşire ve ambulans şoförlerinin bulunduğu toplam 47 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Bu kişilerin 22’sinin tutuklandığı öğrenildi. Yapılan operasyon, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı, yürütülen soruşturma kapsamında, bu yapı ile bağlantılı olan sağlık profesyonellerinin cezalandırılacağı bilgisini de verdi.
Hastanelerin Faaliyetleri Askıya Alındı
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma neticesinde, “Yenidoğan çetesi” ile bağlantılı olarak 19 özel hastaneden ikisinin faaliyetleri askıya alındı. Anadolu Ajansı'nın (AA) edindiği bilgilere göre, Bağcılar Özel Şafak Hastanesi'nin eylül ayından beri, Medilife Sağlık Hizmetleri Hastanesi'nin ise mayıs ayından beri faaliyette bulunmadığı bildirildi. İki hastanenin önünde bulunan bilgilendirme levhalarında, "Hastane kapalıdır" ifadesinin yer aldığı ve hastane girişlerinin dubalarla kapatıldığı gözlemlendi. Ayrıca, güvenlik kulübelerinin boş olması dikkat çekti.
CİMER İhbarıyla Başlayan Süreç
Soruşturmanın başlangıcı, 27 Mart 2023 tarihinde CİMER üzerinden yapılan bir ihbarla gerçekleşti. Bu ihbar üzerine İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, hastanelerin yenidoğan yoğun bakımlarındaki olumsuz koşulları araştırmaya başladı. Araştırmalar, 2 Mayıs 2023'te tamamlandı ve elde edilen bulgular doğrultusunda, 5 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bir üst yazı iletilerek, şikâyette bulunuldu. Yazıda, "Çok sayıda hastanenin yenidoğan yoğun bakımlarının kiralanarak insani ve uygun olmayan koşullar nedeniyle çok sayıda bebek ölümlerine neden olduğu" ifadeleri yer aldı.
Bu yazı, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Avukat Ülker Kuğu tarafından imzalanmıştı. Ardından Emniyet Müdürlüğü, şüphelilere yönelik teknik takip başlatarak kapsamlı bir soruşturma gerçekleştirdi. İlk dalga operasyonlarla şüpheliler gözaltına alındı ve dosya savcısı, iddianame hazırlama sürecine geçti. Bu süreçte, dosya savcısının tehdit edilmesi gibi olaylar da kaydedildi.
Bakan Memişoğlu'ndan Güçlü Mesaj
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, skandalın ortaya çıkmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek kamuoyunu bilgilendirdi. 2023 yılından beri olaydan haberdar olduklarını vurgulayan Memişoğlu, “Ortaya çıkan olayla ilgili tutuklananların içinde sağlık çalışanı olanlar da, olmayanlar da var. Adli süreç devam etmektedir. Bu arkadaşlar için gereği, cezalandırması yapılacak. Biz bu olayı 2023 yılında ihbar ettik.” dedi.
Bakan, “Mayıs ayından itibaren tüm kurullarımızın organizasyonlarıyla illegaliteyi engellemek için elinden geleni yaptığını söylemek isterim. Türkiye'nin başarılı olduğu alanlara yapılan bu saldırılara lütfen inanmayınız.” diyerek, sağlık çalışanlarının özveriyle görevlerini yerine getirdiğini ve insanlık dışı davranışlarda bulunan kişiler nedeniyle töhmet altında kalmalarına izin vermeyeceklerini belirtti.
Bu skandal, Türkiye'de sağlık sistemine olan güveni sarsarken, yetkililerin olayı sonuna kadar takip edeceği ve adaletin yerini bulması için gerekli adımların atılacağına dair kamuoyuna güvence verildi.
Gazeteci Seyhan Avşar, devleti dolandırmak için bebeklerin katledildiği olayda adı geçen 19 özel hastaneyi paylaştı:
- 1- AKABE SAĞLIK TESİSLERİ
- 2-DOĞAMED SAĞLIK HİZMETLERİ
- 3-EKİP SAĞLIK HİZMETLERİ
- 4-GÜNEY HASTANESİ SAĞLIK HİZ.
- 5-MEDİLİFE SAĞLIK HİZMETLERİ
- 6-ÖZEL AVCILAR HOSPİTAL HASTANESİ
- 7-ÖZEL AVRUPA ŞAFAK HASTAHANESİ
- 8-ÖZEL BAĞCILAR MEDLİFE HASTANESİ
- 9-ÖZEL DOĞA HOSPİTAL
- 10-ÖZEL İSTANBUL ŞAFAK HASTANESİ
- 11-ÖZEL İSTANBUL ŞAFAK SAĞLIK HİZMETLERİ
- 12-REFİK ARSLAN SAĞLIK HİZMETLERİ
- 13-REYAP SAĞLIK HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ
- 14-SİLİVRİ KOLAN HASTANESİ
- 15-YONCA SAĞLIK HİZMETLERİ
- 16- MEDİSENSE SAĞLIK HİZMETLERİ ŞİRKETİ
- 17- GMZ SAĞLIK HİZMETLERİ
- 18- ÖZEL REYAP İSTANBUL HASTANESİ
- 19- ÖZEL TRG HOSPİTALİST HASTANESİ
SKANDALA KARIŞAN İSİMLER ORTAYA ÇIKTI
Yenidoğan çetesinin lideri Dr. Fırat Sarı, Dr. İlker Gönen ve bunlara bağlı olarak çalışan doktor ve hemşirelerin isimleri ortaya çıktı.
İşte skandala karışan o isimler:
- Dr. Fırat Sarı
- Dr. İlker Gönen
- Dr. Ahmet Atilla Yılmaz
- Bağcılar Medilife Hastanesi Hemşiresi: Çağla DURMUŞ
- Beylikdüzü Medilife Hastanesi Hemşiresi: Ceren Hatıce KIRIM
- TRG Hopitalist Hastanesi Hemşiresi: Cansu AKYILDIRIM
- Reyap Hastanesi Hemşiresi: Mehtap SAYAR
- Reyap Hastanesi Hemşiresi: Sümeyye Nur ARSLAN
- Esenler Güney Hastanesi Hemşiresi: Hüseyin GÜNERHAN
- Birinci Hastanesi Hemşiresi: Enes Kaan BÖLÜKBAŞI
- Bağcılar Şafak Hastanesi Hemşiresi: Mehmet Halis BAŞLİ
- Duygu Hastanesi Hemşiresi: Deniz KORKMAZ
- Hemşire: Hakan Doğukan TAŞÇI
- Hemşire: Hasan Basri GÖK
Yeni doğan bebek çetesi olayı nedir?
İstanbul'da bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olan ve haksız kazanç elde eden çeteye ilişkin iddianamede yer alan 2 hastanenin faaliyetleri askıya alındı.
Yenidoğan ne kadar süre?
Yenidoğan dönemi, gebelik haftasına bakılmaksızın her bebeğin doğumdan sonraki ilk 28 gününü içerir. Bu dönem aslında bebeğin anne karnından dış ortama uyum sağlama sürecini geçirdiği dönemdir. Bebekler hem fiziksel hem de gelişimsel özellikleri bakımından çocuk ve erişkinden farklıdır.
Fırat Sarı kimdir?
Bir sosyal medya platformunda Trakya Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans yaptığını belirten Esenyurt'taki Reyap Hastanesi'nde çocuk doktoru olarak görev yaptığı ve aynı zamanda Medisense Sağlık Hizmetleri şirketinin sahibi olduğu ortaya çıktı.