Haber Hatay

Seçimlerde CHP Önde, AK Parti Geride! AREA Araştırması Sonuçları Açıklandı

AREA tarafından 26 ilde, 92 ilçede 3 bin 62 kişiyle yapılan seçim araştırması, Türkiye'nin siyasi gündemine dair çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.


AREA tarafından 26 ilde 92 ilçede 3 bin 62 kişiyle yapılan seçim araştırması, Türkiye'deki siyasi havayı gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre, bugün milletvekili seçimi olsa CHP yüzde 34,4 ile birinci parti olurken, AK Parti yüzde 32,5 ile ikinci sırada yer alıyor.

DEM Parti yüzde 9,9 ile üçüncü parti konumundayken, MHP yüzde 9,1 ile dördüncü sırada. %7 barajı nedeniyle Yeniden Refah Partisi (YRP) yüzde 5,6 oy oranına ulaşmasına rağmen parlamento dışında kalıyor.

CHP'de 2023 milletvekili seçimlerine göre yüzde 9'luk bir artış, AK Parti'de ise yüzde 3,1'lik bir düşüş göze çarpıyor. DEM Parti'nin oy oranı yüzde 1,1 artarken, MHP'de ise yüzde 1'lik bir düşüş yaşanıyor.

Ankette dikkat çeken bir diğer sonuç ise CHP'nin yönetim kadrolarına olan bakış açısı. Katılımcıların %39,5'i CHP'nin ülkeyi yönetecek kadrolara sahip olduğunu düşünürken, %49,5'i bu konuda olumsuz görüş bildiriyor.

Yerel seçimlerde AK Parti'nin yenilgi sebepleri de araştırmada soruluyor. Verilere göre, seçmenlerin %61,1'i AK Parti'nin yenilgisini ekonomik krize, %8,6'sı göçmen sorununa, %8,5'i ise adayların başarısızlığına bağlıyor.

Yerel seçimlerde oy kullanmayan kararsız seçmenlerin de analizleri dikkat çekici. Yüzde 22,7'lik kararsız seçmenin %8,1'inin 18-34 yaş aralığında, %9,2'sinin ise lise mezunu olduğu görülüyor. Kararsız seçmenlerin %8,9'u milliyetçi, %7,4'ü ise merkez sağ seçmen olarak kendini tanımlıyor. İlginç bir şekilde kararsız seçmenlerin %5,9'u yerel seçimlerde Cumhur İttifakı'na, %5,1'i ise 2023 milletvekili seçimlerinde AK Parti'ye oy verdiğini belirtiyor.

AREA Araştırması, Türkiye'deki siyasi tabloyu net bir şekilde ortaya koyuyor. Seçimlere az bir süre kala bu araştırma, partilerin ve seçmenlerin nabzını tutmak açısından oldukça önemli.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar