Haber Hatay

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: "Önceliğimiz barınma ve eğitim"

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 6 Şubat depreminin yıldönümü yaklaşırken Hatay'a ilişkin soruları yanıtladı.


Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bir youtube kanalının canlı yayın konuğu olarak 6 Şubat depreminin yıldönümü yaklaşırken Hatay’a ilişkin soruları yanıtladı.

“ İKİ BİN YILIN EN BÜYÜK DEPREMİN YAŞADIK”

6 Şubat depremi ve daha sonrasında yaşanan depremin çok ciddi bir boyutta olduğunu belirterek süreç hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “ Son iki bin yılın en büyük depremini yaşadık. Hatay’ın Antakya ve Defne ilçeleri depremden en çok etkilenen ilçeler. Depremin ilk tetiklendiği yer Kahramanmaraş olabilir ama en fazla Hatay etkilendi. İlk zamanlarda yaralarımızı sarmak için, hayatını kaybeden insanlarımızın defin işlerini yaptık. Halen çadırda ve konteynerlerde yaşayan insanlarımız var. Köylerde daha çok çadır, merkezde genellikle konteynerler var. Ve konteyner bekleyen insanlarımız da var. 130’dan fazla konteynerkent var” dedi.

“GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞTIK, ÇALIŞMAYA DA DEVAM EDİYORUZ”

Depremin ardından ilçelere göçün çok fazla olduğunu söyleyen Savaş, “ Çoğu insanımız akrabalarına veya kendi köylerine yerleşti. Kırsal kesimdeki ihtiyaçlar oldukça arttı. Özellikle Altınözü, Yayladağı ve Reyhanlı’da nüfus iki veya üç kat daha fazla oldu. Biz sadece yıkılan bölgelerle değil kırsaldaki altyapı ve birçok ihtiyaçlar için uğraşıyoruz. Birçok yeni yapılan evlere altyapı yapıyoruz. Yeni yerleşim yerlerine de kanalizasyon hattı götürmek için gayret ediyoruz.  İlk 7 ayımız müthiş bir tempo ile geçti. Altyapımızın çok büyük bir kısmı ciddi zararlar gördü ve bizler gece gündüz demeden çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

“ÖNCELİĞİMİZ BARINMA VE OKULLAR

Hatay’da öncelikli sorunun barınma ve eğitim(okullar) olduğunu, iş yerleri ile birlikte bu sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Savaş, “Özellikle konut ve okullar bu iki faktör çözüldüğü zaman insanlarımızın çok büyük çoğunluğu şehirlerine dönecektir. Şehir dışına yerleşen insanlarımız okullarımızın büyük bir kısmı tamamen açıldığında Hatay’a döneceklerdir” diye konuştu. Rönesans Rezidans ile ilgili dava sürecini takip ettiklerini de belirten Lütfü Savaş,  kendilerinden Büyükşehir Belediyesi olarak istenilen bilgiler olduğunu ve bunları gönderdiklerini ifade ederek, birçok müteahhidin cezaevinde olduğunu hatırlattı. Savaş, Rönesans Rezidans’ın ruhsatı ile kendisinin hiçbir ilgisi olmadığını bir kez daha vurgulayarak, ruhsatın dönemin Ekinci Belediyesi tarafından verildiğini can kayıplarından büyük üzüntü duyduğunu anlattı.

Savaş, “2013 yılına kadar bina denetimlerini odalar yapıyordu. Onların onayından sonra bize geliyorlardı. Teknik adamları olmayan belediyelere bu yetki verilmemeliydi. Yönetmelik buradaki belediyelerin yeterli imkanı olup olmadığına bakmalıydı’’ dedi. Savaş konuşmasının devamında yapılan eleştiriler hakkında şöyle konuştu: “Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanıyım ben. Diğer illerdeki depremi de ben yapmadım. Belediyeler verdiği ruhsatı deprem yönetmeliğine göre verdi. Çok büyük dalga ile geldi deprem. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmeliği bu depremin büyüklüğüne uygun değildi. Bunun bölgeye göre değiştirilmesi lazım ki ülkemizde bir daha ölümler olmasın. Önce yönetmeliğin gözden geçirilmesi lazım. Ben on yıldır büyükşehir belediye başkanıyım. Yaptığımız bir tane bina, bir tane köprü, alt geçit çökmedi. Hesap herkese sorulsun. Bana da sorulsun. Diğer illere de sorulsun. Bir an önce deprem çerçevesinde yönetmeliği değişmeli.”

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar