CHP'li Yıldırım Kara'dan Depremzedelere KOSGEB Kredisi Eleştirisi: "Ödemeler Neden Hâlâ Yapılmıyor?"
Nermin Yıldırım Kara, depremzedelere KOSGEB kapsamında verilmesi planlanan kredilerin aylardır hesaplara aktarılmadığını belirterek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na tepki gösterdi.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgesinde KOSGEB kapsamında verilen kredilere dair yazılı bir basın açıklaması yaptı.
KOSGEB kapsamında depremzedelere verilecek olan kredilere dair açıklamada bulunan CHP’li Yıldırım Kara, “Deprem sonrasında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, depremzede esnafa kredi desteği vermek için “Türkiye: Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı” adında bir program başlattığını duyurmuştu. Bu duyuru sonrasında kredisi onaylanan fakat aylardır hesabın bir aktarım yapılmadığını belirten depremzede yurttaşlarımız kaç ay daha böyle belirsizlik içinde bekletilecek? Ödemelerin akıbetine dair, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, geçtiğimiz Nisan ayında proje kapsamında Dünya Bankası’ndan alınan 450 milyon dolarlık finansmanı ve Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA)’dan alınan 4,2 Milyar TL’lik krediyi toplamda 11 ilde 51 bin 927 işletmeye aktardıklarını açıkladı. Fakat, depremzede yurttaşlarımız, onaylanan kredilerinin 6 ay geçmesine rağmen hala hesaplarına yatırılmadığını, bu süreçte paranın değerini kaybettiğini ve o miktara güvenerek borçlandıklarını belirtiyorlar. Yurttaşlarımız, hala daha kredilerinin ne zaman yatacağına dair bilgi sahibi olabilmiş değil. Depremin yıkıcı etkilerinin üstüne bir de ekonomik krizin yarattığı ortamda gitgide borçlanan depremzede esnaflarımız bu dar boğazdan nasıl çıkacak?” dedi.
YILDIRIM KARA: ONAYLANAN BAŞVURULAR NE ZAMAN HESAPLARA AKTARILACAK?
Hatay’da kredi desteğini ne zaman alacağı belli olmayan esnafın gitgide daha çok mağdur edildiğine dikkat çeken CHP’li Yıldırım Kara, “6-7 Şubat Depremleri sonrası büyük bir yıkım yaşayan Hatay’da ticaretin canlanması ve esnafın bir nebze olsun rahatlayabilmesi için bu ödemelerin ivedilikle aktarılması lazım. 16,7 milyar lira desteğin kaçı Hatay’daki esnafımıza aktarılmıştır, Hatay’da başvurusu onaylanmış kaç esnafımız var? Onaylanan başvuruya rağmen hala kredisini alamayan kaç işletme sahibi depremzedemiz bulunmakta? Hasarlı işyerleri için ek finansman bulma çalışmaları ne zaman sonuçlanacak ve aylardır bekleyen KOBİ’lere destek ödemeleri ne zaman yatacak? Bu soruların cevaplarını vermek yerine, sadece yapılan toplam kredi yardım miktarını açıklayarak ‘esnafın yanındaydık’ denemez.
Yaklaşık 15 milyona yakın insanın, Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın sunduğu verilere göre az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı olmak üzere toplamda 161.187 işyeri binasının etkilendiği bir depremde, bugüne değin 51 bin 927 işletmeye ulaşan destek ödemesi yeterli değildir. Mart ve Nisan’da yapılan açıklamalara göre depremin üstünden aylar geçmesine rağmen görüyoruz ki, depremde hasar görmüş işyerlerinin sadece yaklaşık 3’te 1’ine ödeme desteği yapılabilmiş. İşletmelerin bu enkazdan çıkabilmesi için daha fazla ödenek gerekmekte.
Bu soruların ve kredileri hesaplarına yatırılmayan esnafımızın sorunlarının takipçisi olacağım.” dedi.