Kurban Bayramı’nda et tüketimi aşırı olmamalı
Kurban Bayramı’nın ağır et yemekleri ve tatlıların neredeyse her öğün tüketildiği bir bayram olduğunu belirten Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu uyarılarda bulundu
Kurban Bayramı’nın ağır et yemekleri ve tatlıların neredeyse her öğün tüketildiği bir bayram olduğunu belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Tabii ki bayramda diyet yapmayı kimse istemez ama sağlığın anahtarı dengeli beslenme olduğu için ne yendiğine ve ne kadar yendiğine dikkat edilmeli. Yağlı kırmızı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksektir. Kurban Bayramı da kırmızı et tüketimin ön plana çıktığı günler olduğu için diyabet, yüksek tansiyon, mide ve kalp-damar hastaları mümkünse yağsız veya az yağlı eti tercih etmeli ve kesinlikle aşırıya kaçılmalı” açıklamasında bulundu.
Mumcu, Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenme ilkelerinden uzaklaşmadan beslenmeyi düzenlemenin, sindirimi de zor olan kırmızı et tüketiminin günlük ihtiyacı aşmamasına özen göstermenin ve dengeli seçimler yapmanın önemli olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
“Yeni kesilmiş hayvan etlerinin hem sindirimi hem de pişirilmesi dinlendirilmiş etlere göre çok daha zordur. Özellikle mide-bağırsak gibi sindirim sistemi hastalığı olan bireyler kurban etlerini buzdolabında birkaç gün dinlendirdikten sonra haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmeli” dedi. Kurban Bayramı’nda sakatat tüketiminin de arttığını vurgulayan Sibel Mumcu, “Sakatatlar kolesterol içeriği yüksek besinlerdir. Yüksek kolesterol ve kan yağları olan bireyler ile kalp-damar hastaları sakatattan uzak durmalı”
Et, ızgara ya da fırında pişirilmeli
Etleri pişirirken sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Mumcu, “Kızartma-kavurma gibi ağır pişirme yöntemleri yerine daha çok ızgara, fırın ya da kendi suyu ile pişirme gibi yöntemler tercih edilmeli. Pişirirken ayrıca yağ eklenmemeli, et doğrudan ateş üzerinde pişirilmemeli” dedi.
Etin yanında sebze tüketilmeli, bol su içilmeli
Mumcu, etlerin yanında mutlaka sebze tüketilmesi, tam tahıllar, meyveler ve süt ürünlerinin de dengeli şekilde öğünlerde yer alması gerektiğine değinerek, “Eğer tatlı tercih edilecekse şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar hatta en iyisi taze meyveler tüketilmeli. Tabii sıvı tüketimi de unutulmamalı. İçecek olarak şekerli ve asitli içecekler yerine ayran tercih edilmeli, günde 8-10 bardak su da mutlaka içilmeli” önerisinde bulundu.
Yürüyüş yapmak sindirime yardımcı oluyor
Bayramların aynı zamanda tatil dönemleri de olduğu için egzersizin ihmal edilebildiğini dile getiren Mumcu, “Sağlıklı yaşam için günde 30 dakikalık yürüyüşler çok önemli. Yürüyüş yapmak sindirime de yardımcı oluyor. Bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilebilir ya da yemek sonrası ailecek yürüyüşler yapılabilir” dedi.
Hibya Haber Ajansı