Haber Hatay

Hatay Coğrafi İşaretlerde Zirvede! 25 Ürün Tescilli, 29 Başvuru!

Hatay, coğrafi işaretlerde zirvede yer almaya devam ediyor. Geçen yıl 58 ürünle en fazla başvuru yapan il olan Hatay, 25 ürün tesciliyle de Türkiye'yi gururlandırıyor.


25 coğrafi işareti için onay alan Hatay, geçen yıl 58 coğrafi işaret başvurusuyla iller sıralamasında zirvede yeraldı. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay ise en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Geçen yıl 371 ürün için başvuru yapılırken, bunlardan 209’u coğrafi işaret tescili aldı.

Coğrafi işaret başvurusunda 58 ürünle ilk sırada yer alan Hatay’ın 2023 sonu itibarıyla Antakya künefesi, kaytaz böreği, kömbe ve Antakya kağıt kebabının da aralarında yer aldığı 25 ürünü tescil edildi.

2024 yılının ilk 3 aylık döneminde ise TÜRKPATENT’e 107 coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Kurum 3 ayda 47 coğrafi işareti tescilledi. Söz konusu dönemde en fazla başvuru yapan iller 29’la Hatay, 11’le Diyarbakır ve 6’yla Malatya oldu. TÜRKPATENT bu dönemde Diyarbakır’ın 6, Çankırı’nın 4, Balıkesir’in 3 coğrafi işaretini tescilledi.

AB’de tescilli coğrafi işaret sayısı artıyor

Türkiye’nin ürünlerini Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescil ettirme süreci de devam ediyor. Geçen yıl AB nezdinde tescil edilen ürünler arasında Antakya künefesi yer alırken, geçen yıl Hatay kaytaz böreği dahil 26 ürün için AB’ye başvuru yapıldı.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar