Haber Hatay

600 Yıllık Sır Çözüldü: Alman Kilisesinde Altın Hazine Bulundu

Almanya'nın Saksonya Anhalt eyaletindeki St. Andrew Kilisesi'nde yapılan restorasyon çalışmaları sırasında heykelin ayağında 600 yıllık bir hazine bulundu.

Altın dolu keselerdeki hazineyi heykelin ayağına gizlemişler. 600 yıl saklı kaldı

Almanya'daki bir Gotik kilisedeki heykelin ayağına gizlenmiş 4 altın kesesi bulundu. 1640'lı yıllarda saklandığı tahmin edilen hazinenin, İsveçli askerlerin bölgeyi sık sık yağmalaması nedeniyle bu şekilde gizlendiği tahmin ediliyor. 4 kese içinde 816 adet para bulundu.

Almanya'daki ünlü bir Gotik kilisedeki restorasyon sırasında bir heykelin bacağına gizlenmiş hazine buldu. Hazinenin 1600'li yıllardan beri heykelin ayağında kaldığı belirlendi. Bu tarihlerde bölge, muhtemelen Otuz Yıl Savaşları sırasında, İsveçli askerler tarafından sürekli yağmalanıyordu.

Eisleben'deki Gotik bir kilise olan St. Andrew Kilisesi'nde ortaya çıkan hazine büyük şaşkınlık yarattı.  Bu kilise, Roma Katolik Kilisesi'ndeki yolsuzluğa karşı "Doksan Beş Tez"i yazan Protestan Reformcu Martin Luther'in 1546'da son dört vaazını verdiği yer aynı zamanda.

Almanya'daki Saksonya Anhalt Eyaletine bağlı çalışan kolleksiyon yöneticisi Ulf Drager , hazinenin aslında 2022 yılında bulunduğunu, ancak 2024 yılında kamuoyuna açıklandığını söyledi.

Drager, 816 madeni paradan oluşan, 4 kese içindeki hazinenin, bir kontes ve kont için yapılan bir mezar taşı yazısının parçası kumtaşı heykelinin ayağındaki bir boşluğa yerleştirildiğini belirtti.

Fotoğraf: U. Dräger, Halle

Drager'in verdiği bilgiye göre, hazine,  papazlar tarafından sağlanan düğün gelirleri, vaftizler ve cenazeler gibi özel hizmetlerden toplanan paralarla oluştu. Ayrıca, papazlar cemaatten kilisede ön koltuklarda oturmak için sandalye ücreti de alıyordu.
Hazine, incelemelerin bitmesinin ardından, Halle'deki Moritzburg Sanat Müzesi'nde sergilenecek.

Gamze Yetkin
Gamze Yetkin [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar