Haber Hatay

Türkiye'nin Demir Kubbesi: Gök Kubbe Hava Savunma Sistemi

ASELSAN Genel Müdürü Mehmet Akyol, SAHA İstanbul'da yaptığı konuşmada Gök Kubbe hava savunma sistemini tanıttı ve Demir Kubbe ile karşılaştırdı.


ASELSAN Genel Müdürü Mehmet Akyol, SAHA İstanbul'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin milli hava savunma sistemi Gök Kubbe'nin İsrail'in Demir Kubbesi'nden "eksik olmadığını" ve yurt sathına yayılma hedefiyle geliştirildiğini söyledi.

Akyol, Gök Kubbe'nin çok alçak irtifadan en uzak menzile kadar hava tehditlerine karşı koruma sağlayan bir sistem olduğunu ve radarlar, komuta kontrol sistemleri, haberleşme sistemleri ve atıcı platformlar gibi birçok alt sistemden oluştuğunu vurguladı. Aselsan'ın her bir alt sistem için özelleşmiş çözümler sunduğunu da ekledi.

Demir Kubbe ile Karşılaştırma

Demir Kubbe ile kıyaslamaya ilişkin sorulara Akyol, Gök Kubbe'nin herhangi bir eksikliği olmadığını ve İsrail'deki sistemin öne çıkmasının coğrafi konum ve faaliyet yoğunluğu gibi faktörlerden kaynaklandığını ifade etti. Akyol, Gök Kubbe'nin Türkiye'nin tüm sathına yayılma hedefiyle geliştirildiğini ve önümüzdeki dönemde kurulumların tamamlanacağını belirtti.

Hassas Üretim İhtiyacı

Akyol, hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi için hassas üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini vurguladı. Bu alanda mühendislik eksikliğine de dikkat çeken Akyol, sahaya giden mühendislerin projelerin daha anlamlı hale gelmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Savunma Sanayisinde İhracat Hedefi

Akyol, Türkiye'nin savunma sanayisinde kilogram başına ihracat rakamının 58-60 dolar civarında olduğunu ve Aselsan'ın bu rakamı 2 bin dolara çıkardığını açıkladı. Akyol, yüksek katma değerli ürünlere odaklanarak 2030 yılında Defence Top 100 listesinde ilk 30'a girmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar