Haber Hatay

İskenderun'da Noel Bayramı dolayısıyla kardeşlik kahvaltısı

Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Noel Bayramı dolayısıyla Hristiyan vatandaşları, Kaymakam Murat Sefa Demiryürek ve Belediye Başkanı Fatih Tosyalı'nın ev sahipliğinde kahvaltıda bir araya geldi.


Farklı inanç gruplarının huzur içerisinde bir arada, kardeşçe yaşama kültürünün en güzel örneğinin sergilendiği İskenderun’da Kaymakam Murat Sefa Demiryürek ile Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Noel Bayramı dolayısıyla Hristiyan vatandaşları kahvaltıda ağırladı. Deprem felaketinde kiliselerin yıkılması ve 12 şehit cenazesi dolayısıyla buruk olarak kutlanan Noel Bayramı dolayısıyla Millet Parkı Sosyal Tesisleri’nde oluşturulan hoşgörü kahvaltısı, büyük bir aile buluşması havasında gerçekleşti.

Kahvaltıya İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, İskenderun İlçe Jandarma Komutanı J. Binbaşı Yusuf Yıldırım, İskenderun İlçe Müftüsü Ramazan Avcı’nın yanısıra Yardımcı Episkopos Arseniyos Dehdal, Patrik Vekili Arşimandrit Pavlos Orduluoğlu, Antakya Kilisesi Pederleri Can Delluller ve Dimitri Doğum, Anadolu Havarisel Vekilliği Yardımcı Episkoposu Antuan Ilgıt, İskenderun Ortodoks Kilisesi Papazları Nicholas Papasoğlu ve Dimitri Yıldırım, İskenderun Ortodoks Kiliseleri Vakıf Başkanı Can Teymur, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi Yönetim Kurulu Üyesi Sabina Tabaş ve İskenderun Süryani Kilisesi Yönetim Kurulu Üyesi İlyas Demirci ve Hristiyan cemaati katıldı.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Noel Bayramı dolayısıyla Hristiyan vatandaşları, Kaymakam Murat Sefa Demiryürek ve Belediye Başkanı Fatih Tosyalı'nın ev sahipliğinde kahvaltıda bir araya geldi.

“Şehitlerimizin acısını yüreklerimizde hissediyoruz”

Birlik ve kardeşlik mesajlarının verildiği kahvaltıya ev sahipliği yapan İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ile İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’ya teşekkür eden İskenderun Ortodoks Kiliseleri Vakıf Başkanı Can Teymur, “Her ne kadar Noel Bayramını kutluyor olsak da derin bir üzüntü içerisindeyiz. 12 vatan evladımızın şehit acısını yüreklerimizde hissediyoruz. Onlara Rabbimiz’den rahmet diliyoruz. İskenderun, Antakya ve Hatay medeniyetler beşiği olan ilimizin insanları olarak bu birlikteliği, sevgi bağlarını hep birarada yaşamaktan dolayı mutluyuz. Kardeşliğimiz ve birliğimiz daim olsun” dedi.

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, depremin etkilerine değinerek, “16 yıldır vakıf başkanlığı görevini yürütmekteyim. Bir gün bana İskenderun’da böyle bir konuşma yapacağımı söyleselerdi inanmazdım. Evet, Antakya ve İskenderun en eski iki kadim şehirlerimiz. Nasıl ki; atalarımız geçmişte bu sıkıntılı günlerin altından kalkabildiyse Allah’ın izniyle bizler de birlik ve beraberlik içerisinde bu sıkıntılı günleri birlikte atlatacağız. Farklı dinlerden olmamız, aynı acıyı paylaşmayacağımız anlamına gelmez. Biz insanız ve insan olduğumuz için birbirimizi seviyoruz. Bu sebeple de 12 şehit askerimizin acısını herkes gibi yüreklerimizde hissediyoruz” şeklinde konuştu.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Noel Bayramı dolayısıyla Hristiyan vatandaşları, Kaymakam Murat Sefa Demiryürek ve Belediye Başkanı Fatih Tosyalı'nın ev sahipliğinde kahvaltıda bir araya geldi.

Anadolu Havarisel Vekili Yardımcı Episkoposu Antuan Ilgıt ise, “Noel bayramının coşkusuyla burada sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. İskenderun Millet Bahçesi, İskenderun halkının hem en güzel hem de en acı anında toplanma alanı oldu. 6 Şubatta yaşanan ve büyük kayıplar verdiğimiz depremde Millet Bahçesi İskenderun halkına kapılarını açtı. Biz bundan ötürü devlet büyüklerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca kaybettiğimiz 12 şehidimiz için devlet büyüklerimiz adına ordumuza ve Türk halkına başsağlığı diliyorum, acılarını onlarla birlikte paylaşıyorum” dedi.

Yardımcı Episkopos Arseniyos Dehdal ise kahvaltı sofrasının kardeşlik, birlik ve beraberliğin en güzel göstergesi olduğunu belirterek, “Bizler Noel de şu sözü kullanmaktayız; ‘Gökyüzünde olan Rabbe yücelik ve yeryüzünde olan insanlara huzur ve selamet olsun.’ Bu sofra başında birlikte olmamız, birliğimizin ve kardeşliğimizin en önemli göstergesidir. Bu devlettir ki kendi çatısı altında yaşan her din, mezhep ve ırktan herkese fedakârca hizmet etmektedir. Rum Ortodoks Kilisesi olarak devletimize ve idarecilerimize sonsuz şükranlarımızı sunarız” dedi.

Hakkari Pençe Kilit Operasyonu’nda yaşamlarını yitiren 12 şehide Allah’tan rahmet, ailelerine  ve yakınlarına başsağlığı dileyen İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı ise, “6 Şubat gecesi ilçemiz ve ilimiz yıkımların en büyüğünü yaşadı. Bu sebeple 6 şubat depremlerinde yaşamlarını kaybeden tüm yakınlarımıza ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına ise başsağlığı diliyorum. Bu süreçte inanıyorum ki; yaralarımızı hızla sarıp ilçemizi olabilecek en iyi duruma getireceğiz. Bizler bugün yaşadığımız bu sıkıntılı günlerin ardından birlik ve beraberliğimizi pekiştirecek bayramlarımızı da birlikte kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle yüzyıllardır aynı topraklarda yaşayan tüm Hıristiyan vatandaşlarımızın Noel Bayramı’nı kutluyorum” dedi.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Noel Bayramı dolayısıyla Hristiyan vatandaşları, Kaymakam Murat Sefa Demiryürek ve Belediye Başkanı Fatih Tosyalı'nın ev sahipliğinde kahvaltıda bir araya geldi.

İskenderun’daki kardeşçe yaşamın dünyaya örnek olması gerektiğini ifade eden Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ise, “Zor bir yılı geride bırakıyoruz. Geçen yıl, Noel bayramına iştirak etmiştik. Yepyeni umutlarla başladığımız bir yıldı. 5 Şubat’ı 6 Şubat’a bağlayan gece yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen ve her ne kadar Kahramanmaraş depremi olarak isimlendirilse de yaşadığımız felaketi hem can kaybı hem de yıkım olarak yüzde 40’ın üzerinde Hatay’ımız yaşadı. Devletimiz bütün imkânlarıyla bölgeyi yeniden ayağa kaldırmak adına bir seferberlik ilan etti. Bununla beraber geri getiremeyeceğimiz canlar var. İskenderun’da 3112 vatandaşımızı kaybettik. Hepsine Cenabı haktan rahmet diliyorum. Yılı uğurlamaya yaklaştığımız bugünlerde iki gündür ciğerimizi yakan acı haberlerle sarsıldık. 12 askerimizi haince, alçakça bir saldırı da kaybettik. Türkiye Cumhuriyeti kadim bir devlet. Bu devlet bölgesinde yaşanan tün acılara ve sıkıntılara rağmen huzur ve İstiklal adası olarak yoluna devam eden bir devlettir. Biz 40 yıldır terörle mücadele ediyoruz. Mustafa Kemal ve Silah arkadaşlarının kurmuş olduğu bu devleti yıkamazlar. Bunun yanısıra bugün güzel bir gün Hıristiyan Alemi için. Bu sofrada sizlerle olmak ayrı bir şeref. Hepinizin Noel bayramınızı kutluyorum. Bu topraklarda birbirini sayarak ve severek yaşama kültürünü sadece Türkiye’ye değil dünyaya da örnek olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından düzenlenen kahvaltı verilen toplu fotoğrafın ardından son buldu.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar