Hatay'da 100 Günlük Değişim: Büyükşehir Belediyesi Borçlarını Azaltıyor, Altyapıyı Yeniliyor
Hatay Büyükşehir Belediyesi, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından Başkan Mehmet Öntürk liderliğinde 100 günde önemli projelere imza attı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin üzerinden geçen yaklaşık 100 günlük süreçte Başkan Mehmet Öntürk öncülüğünde önemli hizmetlere imza atıyor.
Büyükşehir’i, 7 milyar 559 milyon 698 bin gibi büyük bir borç yüküyle iflasın eşiğine gelmiş bir durumda devralan Öntürk ve ekibi, ilk iş olarak mali tabloyu düzeltmek için yoğun bir çalışma gerçekleştirdi.
Gerçekleştirilen yoğun çalışmaların ardından merkezi yönetim ve yerel yönetimle birlikte omuz omuza verilerek 3 ay gibi kısa bir sürede toplam borcun 4,2 milyarlık bölümü ödenmesi ile belediyenin üzerindeki borç yükünü alan Başkan Öntürk ve ekibi; bir yandan da idari sorunları da çözüme kavuşturarak depremle yerle bir olmuş kenti ve vatandaşları tekrar ayağa kaldırmak adına çalışmalara başladı. Mali ve idari durumun düzeltilmesinin ardından Başkan Mehmet Öntürk, rutin belediye hizmetlerinin yanı sıra seçim öncesi vatandaşlara vaat ettiği projeleri de tek tek hayata geçirmek için kolları sıvadı.
1000 KİLOMETRE YOL YAPIYORUZ
Yol medeniyettir ilkesinden hareketle yola çıktıklarının altını çizen Başkan, hazırladıkları projelerle Hassa’dan Samandağ’a, Yayladağı’ndan Erzin’e kadar tüm Hatay’da kesintisiz ulaşım sağlamayı hedeflediklerini açıkladı. Öntürk, yıl sonuna kadar 1000 km asfalt çalışmasına başladıklarını ve bu çalışmanın 600 km’sinin eski ihalelerle ve uygun fiyata yapıldığını belirterek kalan 400 km’lik kısmın ise Büyükşehir’in kendi imkânları ve personelleriyle yapılacağını aktardı. Öntürk; Samandağ- Arsuz Kale Yolu, Serinyol-Madenli gibi önemli yol projeleri ile Honda Kavşağı olarak bilinen Habibi Neccar Kavşağı’nda da şehir içi trafiğin rahatlatılması ve ulaşım ağının genişletilmesi için çalışmaların başlatıldığını aktardı. Büyükşehir Asfalt Plenti Tesisi’nde sona yaklaştıklarını da belirten Öntürk “Artık kendi asfaltımızı kendimiz üreteceğiz.” dedi.
HİÇBİR VATANDAŞIMIZI SUSUZ BIRAKMAYACAĞIZ
Göreve geldikleri günden bu yana HATSU olarak hiçbir vatandaşın susuz kalmaması adına çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini kaydeden Başkan Öntürk, il genelinde mevcut sistemlerinin bakım onarım çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Öntürk, Merkezi Hükümetten Hatay’ın altyapısında kullanılmak üzere aktarılan 373 Milyon euroluk hibe ile de 4 ilçenin içme suyu şebekesi ve 15 ilçenin de kanalizasyon şebekesinin yapılacağını dile getirdi. İskenderun’un yıllardır kanayan yarası olan Feyezan Kanalı sorununa da son vermek için çalışmalara başladıklarının da altını çizen Başkan, “Kepçelerimizi kanala indirdik, inşallah en yakın zamanda tamamlayacağız.” dedi.
796 KÖY KONUTU YIL SONUNA YETİŞECEK
Başkan Mehmet Öntürk 796 köy konutu yapacaklarını müjdeleyerek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hayata geçirdiği betonarme köy konutları projesinin aynısını yapmak koşuluyla 3-4 ay içinde bitirilip hak sahibi vatandaşlara teslim edileceğini müjdeledi.
BÜYÜKŞEHİRDE KİRALIK ARAÇ DÖNEMİ SONA ERİYOR
Başkan Öntürk, Büyükşehir envanterinde bulunan 889 araçtan 451’inin kiralık olduğunu belirterek, yıl sonuna kadar kiralık araç uygulamasına son vererek kendi araçlarını satın alacaklarını ifade etti. Öntürk ayrıca kuracakları araç takip sistemiyle tüm araçların kontrolünü sağlayarak yakıt tasarrufu sağlamayı amaçladıklarını da söyledi.
ALO 153 7/24 HİZMET VERECEK
Öntürk, deprem nedeniyle HBB’nin çökmüş durumda olan santral sisteminin yeniden kurularak 185 numaralı HATSU hattının yerine 153 numarasını tek hat halinde hizmete sunarak şikâyet ve talepleri tek yerde toplayacakları bilgisini verirken, 444 12 06 numaralı kurum hattının da aktif hale getirildiğini ve 7/24 ulaşılabilecek bir şekilde hizmet verdiğini vurgulayarak, 15 ilçede iletişim noktaları kuracaklarını ve vatandaşların Büyükşehir’e talep ve şikâyetlerini daha kolay ulaştırmasını hedeflediklerini aktardı.
“DRONE İLE İLAÇLAMA BAŞLATTIK”
Seçimlerin kazanılmasının ardından sinek ve haşerelerin üreme dönemi olan şubat ve mart aylarında ilaçlama yapılamadığında vatandaşlardan gelen talep ve şikâyetler doğrultusunda ilaçlama çalışmalarına yoğunluk verdiklerini kaydeden Öntürk, “Ekiplerimiz, il genelinde gece gündüz demeden ilaçlama faaliyetine başladılar. Ekiplerimizin ulaşamadığı noktalarda ise Hatay’da ilk defa drone ile ilaçlama çalışmalarını başlattık. Kentin her mahallesinde ilaçlama gerektiren her noktada haftada 2 kez çalışma yapıyoruz.” açıklamasında bulundu. Öntürk, yapılan çalışmaların devamını ise şöyle sıraladı:
ELEKTRİK MALİYETLERİNİ DÜŞÜRECEĞİZ
“Rüzgâr Gülü projemizle toplam kurulu gücü 1700 kWh olan 2 adet rüzgâr türbininin kurulumu tamamlanmış olup, Toroslar EDAŞ ile devreye alma prosedürlerine başlandı. Tesisimizin devreye alınıp tam kapasite ile verimli bir şekilde işletilmesi durumunda belediyemiz, yıllık 260.000 euro tasarruf edecek.
MEZARLIKLARA HASSASİYETLE YAKLAŞTIK
Göreve geldiğimiz günden bu yana Mezarlıklar konusunda oldukça hassas davranıyoruz. Hemşerilerimizin her anında hep yanında olmaya özen göstererek 710 mezarlığımızda bakım ve onarım çalışmaları devam ederken rutin olarak 531 mezarlığımızı temizledik.
HAYVANLARA DEĞER VERİYORUZ
Hayvan Bakımevimize toplamda 1505 can dostumuzu getirdik. Toplamda 1048 hayvana tedavi sağladık ve bunlardan 552’u iyileşti. İyileştirerek kendi doğal yaşam alanlarına 219 canlımızı güvenli bir şekilde bıraktık. Spor, sanat ve kültürel faaliyetlerle dolu 3 ayı geride bıraktık. Hatay genelinde yaptığımız masa tenisi, satranç, zumba, step aerobik, basketbol, futbol ve voleybol gibi çeşitli spor branşlarında yarışmalar ve aktiviteler düzenlendi. Branş kurslarıyla öğrencilere destek olduk. Gençlerimizi ve çocuklarımızı sporla psikolojik destek olmaya devam ediyoruz. Ayrıca mezuniyet sevinçlerine ortak olduk. Gençlerimize 25 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde üniversite tercihleri için 8 ilçemizde tercih noktaları oluşturduk.” Öntürk, bu çalışmaların dışında; depremden en fazla etkilenen ilçeler başta olmak üzere her ilçede hak sahibi olmayan ihtiyaç sahiplerine sosyal konut üretim projesi, denize kıyısı olan ilçelere marina limanı yapımı, her ilçeye mesire ve dinlenme alanları yapımı, ihtiyaç duyulan bütün kırsal yerleşim alanlarına köy evleri ve köy meydanı yapımı, her ilçede kreş ve teknoloji merkezi alanı yapımı için yer tahsisleri ve planlama altyapı işleri yapılmakta olduğunu da kaydetti. Tüm dünyada tanınan Hatay Medeniyetler Korosu’nu da Büyükşehir bünyesine katacaklarını kaydeden HBB Başkanı Öntürk; UNDP, Trendyol, UNEP, DOĞAKA, UNICEF vb. uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve yardım dernekleri ile birlikte birçok sosyal sorumluluk projesi için de iş birliğine girildiğini belirtti.