Haber Hatay

Elazığ'da Skandal: Devlet 400 Milyon Dolar Zarara Uğratıldı mı?

Elazığ'da Yasemin Açık ve eşinin sahip olduğu SYCS çimento fabrikası üzerinden devletin 400 milyon dolar (yaklaşık 12.8 milyar TL) zarara uğratıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.


Elazığ'da, eski AKP milletvekili aday adayı Yasemin Açık ve eşinin sahip olduğu SYCS çimento şirketi üzerinden devletin 400 milyon dolar (yaklaşık 12.8 milyar TL) zarara uğratıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

İddiaya göre, Yasemin Açık, 2012 yılında Baskil ilçesi Pınarlı köyünde 887 dönüm arazi üzerine 1.5 milyon metre karelik bir alanda çimento fabrikası kurmak için Elazığ İl Özel İdaresi ile skandal bir sözleşme yaptı. Fabrikanın kurulacağı alanın bir bölümü mera, bir bölümü de Hazine arazisi olduğundan yatırımın önü açılması için 'devletin' işin içinde olması gerekiyordu.

Sözleşmeye göre, fabrikanın 'kamu yatırımı' gibi gösterilmesi karşılığında İl Özel İdaresi'ne sadece yüzde 1 'pay' bırakıldı. Özel İdare, yüzde 1 ortaklığı karşılığında yılda 3 bin ton (fabrikanın günlük üretimi 7 bin 200 ton) çimento alacaktı. 30 yıl sonra devlete kalması gereken firma, sadece 5 yıl sonra 7.5 milyon lira karşılığında SYCS'ye devredildi.

Sözleşmenin skandal içeriği şöyle:

  • Fabrikanın işletmeye alınmasından sonra üretilen çimentonun 10 yıl boyunca yıllık 3 bin ton kısmı Özel İdare'ye aktarılacaktı.
  • Özel İdare, şirketin işlerinde herhangi bir hak talebinde bulunamazdı.
  • Yatırım Özel İdare ortaklığı sebebiyle kamu yatırımı haline gelmiş olmakla özel idare, fabrika ve işletmeyle ilgili tüm varlık değerlerini kamu malı gibi korur.

Suç duyurusunda bulunan iş insanı Mehmet Yalçın'ın avukatı Emine Erol, "Bu belge incelendikten sonra fabrikayla ilgili yapılan her ne varsa, kamu aleyhine yapılan gizli bir anlaşmanın adım adım nasıl gerçekleştirildiği anlaşılınca insan hayrete düşüyor." dedi.

Soruşturma devam ediyor.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar