Haber Hatay

Avrupa'da Türk Göçmenleri ve Vatandaşları İçin Büyük Değişiklikler!

Avrupa Birliği'nde Türk göçmenler, iltica başvurusunda bulunanlar ve AB ülkelerinde yaşayan Türk kökenliler için önemli değişiklikler yürürlüğe giriyor.


1 Haziran'dan itibaren Avrupa'da Türk vatandaşları, ilticacılar ve AB ülkelerindeki Türk kökenliler için önemli değişiklikler yürürlüğe giriyor. Bu değişiklikler, vatandaşlık, iltica, sınır dışı, AB dışından işgücü göçü (Şans Kartı) gibi konuları kapsıyor.

En önemli değişiklikler şunlardır:

Sınır Kontrolü: AB dış sınırlarında iltica kabul oranı düşük olanlar, artık AB'ye alınmayacak. Bu kişiler, başvurularının değerlendirilmesi için sınırda bekletilecek ve 3 hafta içinde geri gönderilecek.

Ortak Veritabanı ve Kamplar: Bu süreçte kişiler, ilk girdikleri ülkede veya kurulacak kamplarda barındırılacak. Ortak veritabanı sayesinde Hırvatistan'a giren bir Türk vatandaşı, İtalya veya Almanya'dan iltica talep edemeyecek. Sınır dışı işlemleri 12 hafta içinde tamamlanacak.

Hızlı Çifte Vatandaşlık: Almanya'da kabul edilen yeni yasa ile Türkler, köken vatandaşlıklarını kaybetmeden Alman vatandaşı olabilecekler. 5 yıl Almanya'da yasal ikamet, Almanca dil yeterliliği ve geçim kaynağı belgesi yeterli olacak. Ülkeye faydalı olanlar 3 yılda vatandaşlık alabilecek.

Almanya'da Çalışma Fırsatı: "Şans Kartı" uygulaması ile vasıflı personel alımı kolaylaştırılacak. Almanya'dan iş teklifi ve iş garantisi, meslek veya üniversite diploması, en az 2 yıllık meslek eğitimi, deneyim ve ilgili birimlerden yeterlilik belgesi gibi ön koşullar sağlanırsa 1 yıllık çalışma izniyle Almanya'ya giriş mümkün olacak. Şans Kartı alanlar, iş sözleşmeleri devam ettiği sürece Almanya'da kalabilecek ve ailelerini de getirebilecek.

16 Yaşında Oy Kullanma: Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma yaşı 18'den 16'ya indirildi. Avrupa Birliği vatandaşı olan Türk gençler de bu seçimlerde oy kullanabilecek.

Bu değişiklikler, Avrupa'da yaşayan Türkler için önemli fırsatlar sunarken, bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Yeni düzenlemelerin Türk toplumu üzerinde nasıl bir etkisi olacağını zaman gösterecek.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar