Haber Hatay

Türkiye Son Bir Haftada 4 Milyar Dolar Dış Kaynak Temin Etti

Son bir haftada Eximbank, Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Hazine'nin yurt dışı borçlanma ihalelerinde toplam 4 milyar dolar dış kaynak temin edildi.


Türkiye, son bir haftada Eximbank, Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Hazine'nin yurt dışı borçlanma ihalelerinde 4 milyar dolar dış kaynak temin etmeyi başardı. Toplam talep ise 23,8 milyar dolar gibi yüksek bir rakama ulaştı. Bu durum, yatırımcıların Türkiye'ye olan güveninin arttığını gösteriyor.

Hazine'nin Eurobond İhracında Büyük Talep

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 8 Şubat'ta gerçekleştirilen 15 Mayıs 2034 vadeli 3 milyar dolar tutarındaki eurobond ihracı büyük ilgi gördü. İhraca yaklaşık 300 yatırımcı katıldı ve talep, ihraç tutarının 3 katından fazla oldu.

Getiri ve Prim Farkı Düştü

Söz konusu tahvilin kupon oranı yüzde 7,625, getirisi ise yüzde 7,875 seviyesinde gerçekleşti. İlk getiri beklentisi yüzde 8,375 iken gelen güçlü yatırımcı talebi karşısında 50 baz puanlık aşağı yönlü revizyon yapıldı.

Son Yılların En Düşük Seviyesi

Bu ihraçta getiri ve prim farkı, son yıllarda yapılan ihraçlarla kıyaslandığında en düşük seviyelerde gerçekleşti. ABD Hazine tahvil getirisi ile arasındaki fark 371 baz puan oldu. Bu da Şubat 2020'den bu yana en düşük seviyedeki prim farkına işaret ediyor.

Yatırımcı Güveni Arttı

Ocak 2023'te yapılan bir önceki 10 yıl vadeli ABD doları cinsi ihraçtaki getiri yüzde 9,750, prim farkı ise 619 baz puan seviyesindeydi. Son ihraçta gerçekleşen seviyeler (sırasıyla yüzde 7,875 ve 371 baz puan) ise son dönemde yatırımcıların Türkiye'de uygulanan ekonomi politikalarına olan güveninin arttığını gösteriyor.

Vade Uzatıldı, Maliyet Düşürüldü

Vadenin 2 katına çıkarılmasına karşın gerek getiri gerekse prim farkının belirgin biçimde iyileştiği görüldü. Yeni yapılan ihracın yatırımcıya getirisi, Şubat 2022'den bu yana gözlenen en düşük seviyeye işaret etti.

En Uzun Vadeli İhracın Gerçekleştirildi

İhracın vadesi 10 yıl 3 ay olup, Eylül 2021'de yapılan 12 yıl vadeli ihraçtan bu yana Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleştirilen en uzun vadeli ihraç olma özelliğini taşıyor.

Son Yıllarda En Yüksek Talep Gören İhracın Gerçekleştirildi

Son ihraç, son yıllarda yapılan ihraçlar arasında yatırımcılar tarafından en yüksek talep gösterilenlerden oldu.

CDS Düşmeye Devam Ediyor

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminde (CDS) 28 Aralık 2023'te 283 baz puan seviyesi ile Şubat 2021'den itibaren en düşük seviye kaydedilmişti. CDS'te yılbaşından bu yana kısmi artış görülmesine karşın ekonomik programa duyulan güvenin etkisiyle tekrar düşüşe geçti.

Türkiye'nin CDS'i 311 baz puan seviyelerinde seyrediyor.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar