Haber Hatay

Mayıs Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı: Yıllık Yüzde 75,45!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamları, Türkiye'yi sarsıyor.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından mayıs ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. Verilere göre, enflasyon mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 75,45 artış gösterdi. Bu oran, son 24 yılın en yüksek enflasyon rakamı olarak kayıtlara geçti.

Ana Harcama Gruplarında Farklılıklar Görülüyor

Enflasyon rakamları, ana harcama gruplarına göre de farklılık gösteriyor. Buna göre, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 50,85 ile giyim ve ayakkabı oldu. En yüksek artış ise yüzde 104,80 ile eğitimde gerçekleşti.

2024 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup ise yüzde 1,01 ile haberleşme olurken, en yüksek artış ise yüzde 9,60 ile giyim ve ayakkabıda görüldü.

Endekste Kapsanan Temel Başlıklarda Durum

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan mayıs ayı itibarıyla 23'ünde düşüş, 6'sında ise değişim olmadı. 114 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi de Arttı

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,96, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 17,87, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57,68 ve on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 47,24 artış gösterdi.

Mayıs ayı enflasyon rakamları, Türkiye ekonomisi için oldukça endişe verici bir durum ortaya koyuyor. Yıllık enflasyon oranının 24 yılın en yüksek seviyesine ulaşması, halkın alım gücünde önemli bir düşüşe neden oluyor. Hükümetten bu konuda acil önlemler alınması bekleniyor.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar