Haber Hatay

Kredi Kartı ile Ödemede Ek Ücret Talep Edilmesi Kanuna Aykırı

TÜKONFED Başkanvekili Güllü, işletmelerin kredi kartı ödemelerinde ek ücret talep etmesinin 5464 sayılı Kanun'a aykırı olduğunu ve bu durumun cezalara yol açabileceğini belirtti.

TÜKONFED Başkanvekili Güllü, kredi kartıyla yapılan ödemelerde işletmelerin tüketicilerden ekstra ücret talep etmelerinin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Güllü, söz konusu ücretlerin, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 17. maddesine kesinlikle aykırı olduğunu vurguladı.

Güllü, yaptığı açıklamada, "İşletmelerin kredi kartı ile yapılan ödemelerde ek ücret talep etmeleri, yani komisyon ya da hizmet bedeli adı altında alınan ücretler, kanunla yasaklanmıştır. Tüketici Mahkemeleri de bu durumu emsal kararlarla tescillemiştir. Üye işyerleri, kart hamillerinin mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı veya kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır." dedi.

İndirim Dönemlerinde de Geçerli

Güllü, bu düzenlemenin özellikle indirim dönemlerinde de geçerli olduğunu belirterek, işyerlerinin, kart hamillerinden kart kullanımı nedeniyle ek ödeme talep etmelerinin yasak olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu durumun, sözleşmeli işyerleri için büyük bir risk oluşturduğunu ifade etti. "Eğer bir işletme bu hükme aykırı hareket ederse, kart anlaşmalarını yapan kuruluşlar, sözleşmeyi feshedebilir ve o işyeriyle 1 yıl boyunca yeni bir sözleşme yapılması engellenebilir." şeklinde uyarılarda bulundu.

İade ve Ceza İşlemleri

Güllü, kredi kartıyla ödeme yapılması sonucu komisyon ya da benzeri adlarla ek ücret alan işletmelere uygulanacak cezai yaptırımları da açıkladı. Tüketicilerin, ödedikleri ekstra ücretlerin geri iadesini almak için Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurabileceklerini belirten Güllü, "Tüketiciler, mahkeme kararlarını emsal göstererek iade talep edebilir ve faiziyle birlikte ödedikleri parayı geri alabilirler. Ayrıca, bu tür durumlarla karşılaşan tüketiciler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Ticaret Bakanlığı'nın Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na da başvurabilirler." dedi.

Güllü, söz konusu uygulamanın sadece tüketiciye zarar vermekle kalmadığını, aynı zamanda işletmelere de ağır cezalara yol açtığını hatırlatarak, "Bu tür işletmelere, pos cihazı iptali ve 1 yıl boyunca sözleşme yapılmaması cezası verilmektedir. Bunun yanı sıra, fahiş fiyat ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle, 6502 sayılı kanunun 77. maddesinin 13. fıkrası uyarınca 550 bin 59 lira ceza uygulanmakta ve bu ceza her yıl yeniden değerlendirme oranına göre artmaktadır." dedi.

Tüketicilerin haklarını savunmaya devam edeceklerini belirten Güllü, işletmelerin kanunlara uymalarını ve tüketicileri mağdur etmemelerini gerektiğini vurguladı.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar