Haber Hatay

Kirada Yeniden TÜFE Dönemi: Zamlar Ne Kadar Artabilecek?

1 Temmuz 2024'ten itibaren konut kiralarında önemli bir değişiklik olacak! İki yıldır uygulanan %25 zam sınırı kalkıyor ve kira artışları yeniden TÜFE'ye göre belirlenecek.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırının devam etmeyeceğini açıkladı. Şimşek, "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde bir çalışma yok" dedi. Ayrıca, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisi getireceklerini ve arsalar ile gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler konusunda bir paket çalışması yaptıklarını belirtti.

1 Temmuz Sonrası Kira Artışları Nasıl Olacak?

Ankara Barosu avukatı Burcu Akar Muratoğlu, 1 Temmuz sonrasında kira artışlarının nasıl düzenleneceğini açıkladı. Muratoğlu'na göre, yasa devreden çıkacağı için konut kira zammı yıllık enflasyon ortalamasına (TÜFE) göre belirlenecek. Türk Borçlar Kanunu (TBK) gereği 12 aylık enflasyon ortalamasına göre kira zammı yapılacak.

Kirada Yüzde 25 Sınırı Ne Zaman Kalkacak?

Türk Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022’de eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı getirilmişti. Bu sınırlama 1 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı. Şimşek, yeni düzenleme yapılmayacağını açıkladığı için 1 Temmuz’dan sonra konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması ortadan kalkacak.

1 Temmuz Sonrası Kira Artışı Nasıl Düzenlenecek?

Konut kira zammında eski düzenlemeye dönülecek. Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi uyarınca 12 aylık enflasyon ortalaması hesabına göre yapılacak. 2 Temmuz'dan sonra konutlarda kira zammı, TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenecek.

Yüzde 25 Sınırı Olmasaydı Mayıs Kira Oranı Nasıl Belirlenecekti?

3 Mayıs’ta açıklanan nisan ayı enflasyon rakamlarına göre yıllık ortalama enflasyon yüzde 59.64 olarak belirlenmişti. Eğer yüzde 25 zam sınırı olmasaydı, geçen ay kira sözleşmesi yenileyecek ev sahipleri kiraya en fazla yüzde 59.64 oranında zam yapabilecekti.

2 Temmuz’da 5 Yılını Dolduran Kira Kontratı Olan Ev Sahipleri Kira Tespit Davası Açabilecek mi?

Kirada yüzde 25 zam sınırı iki yıldır uygulanıyor. 1 Temmuz 2024 tarihinde birçok sözleşmenin 4. veya 5. yıllarının devreye gireceği belirtiliyor. Kira tespit davası açmak için 5 kira döneminin dolmuş olması gerekiyor. 2 Temmuz 2024’te konut kirasına ev sahipleri TÜFE oranında zam yapacak. Kira kontratı beş yılını dolduranlar kiracıları ile anlaşamazlarsa kira tespit davası açabilecekler.

Kira Davası Nasıl Açılacak?

Kira davaları 1 Eylül 2023 itibarıyla zorunlu arabuluculuk kapsamına alındı. İlamsız icra yoluyla tahliye hariç, kira bedelinin tespiti, kira uyarlama davaları, kiracı ve kiralayan arasındaki alacak ve tazminat talebine ilişkin uyuşmazlıklarda dava açmayı düşünen ev sahipleri önce arabulucuya başvuracaklar. Arabulucuda anlaşma sağlanamazsa mahkemede kira tespit davası açabilecekler.

Ekonomide Yeniden Dengelenme Süreci

Şimşek, Merkez Bankası’nın döviz biriktirmemesi durumunda liranın nominal değer kazanabileceğini belirtti. "Biz piyasadan döviz almasak lira belki 20’li rakamlara kadar, 30’un altına düşerdi" diyen Şimşek, son 1.5 ay içerisinde Merkez Bankası’nın döviz biriktirmesinin liranın değerini artırdığını vurguladı.

Öne Çıkan Diğer Açıklamalar

  • Bu sene ÖTV ve KDV’ye yeni bir artış yapılmayacak.

  • Enflasyon beklentilerinde muazzam bir iyileşme var; önümüzdeki 12 ayda enflasyon düşüşü öngörülüyor.
  • Türkiye’nin risk primi geçen sene mayıs ayında 700 baz puanın üzerindeyken, bugün 270’in altına düştü.
  • Türkiye fon akışında büyük bir artış yaşıyor.

Arsalar ve Gayrimenkuller Üzerine Yeni Düzenlemeler

Şimşek, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisini getireceklerini ve arsalar ile gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler konusunda paket çalışmaları yaptıklarını söyledi. OECD’nin çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisine geçtiğini belirten Şimşek, Türkiye’nin de bu yönde adımlar attığını açıkladı.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar