Haber Hatay

Kirada Yeni Dönem: Zamlar Düşecek mi, Fahiş Kira Sorunu Çözülecek mi?

1 Temmuz 2024'ten itibaren kirada yüzde 25 zam sınırı sona eriyor. Bu durum, milyonlarca kiracı ve ev sahibini doğrudan etkiliyor. Peki, bu değişim kira fiyatlarını nasıl etkileyecek?

1 Temmuz 2024'ten itibaren kira zamlarında yeni bir dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklama ile birlikte 2 yıldır geçerli olan yüzde 25 kira zam sınırı sona eriyor. Peki bu durum kiracıları ve ev sahiplerini nasıl etkileyecek? Kira zamları düşecek mi, fahiş kira sorunu çözülecek mi? Merak edilen tüm soruları bu yazıda cevaplıyoruz.

1. Yeni Dönemde Kira Artışı Nasıl Belirlenir?

1 Temmuz 2024'ten sonra yenilenecek kira kontratlarında TÜİK tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) son 12 aylık ortalaması baz alınarak zam yapılacak. Bu şu anlama geliyor: Kira artış oranları enflasyona göre belirlenecek.

2. Ev Sahipleri Sözleşme Süresinden Önce Zam İsteyebilir mi?

Hayır, ev sahipleri yüzde 25'in kalkmasını gerekçe göstererek sözleşme süresinden önce zam isteyemezler. Kira artışları yıllık olarak yapılmaktadır. Yıllık kira artış oranları da 2 Temmuz itibarıyla TÜFE'nin ortalaması ile sınırlı olacak.

3. Ev Sahipleri Daha Fazla Zam Talep Edebilir mi?

Son 2 yılda yüzde 25 zam alan kiracıların, yeni dönemde TÜFE'ye göre zam yapılması halinde bile kira bedelleri piyasa fiyatlarının altında kalabilir. Ev sahipleri TÜFE'nin 12 aylık ortalamasından daha fazla zam talep edemezler. Fakat kira tespit davaları veya uyarlama davaları gibi yasal yollarla piyasa kira bedellerine göre zam talep etme hakkına sahipler.

4. Kirada Yüzde 25 Sınırı Kaldırılması Tahliyeyi Kolaylaştırır mı?

Hayır, 1 Temmuz'dan sonra ev sahipleri için özel bir tahliye hakkı doğmaz. Kiracı yasal sınırlar dahilinde kira artışına uymazsa ev sahibi eksik kira ödemelerine ilişkin dava açabilir ve tahliye talep edebilir.

5. Yeni Dönemde Kira Davaları Azalır mı?

Tahliye ve benzeri davaların devam etmesi ve yargıdaki iş yükünün artması bekleniyor. Yeni dönemde en azından 2023 Temmuz ayından sonra kiraya verilen yerlerde anlaşmazlıklar azalabilir. Yüzde 25'in kalkmasıyla birlikte kiraya vermeyi erteleyen ev sahiplerinin de piyasaya dönüşü hızlanabilir.

Sonuç olarak, kirada yeni dönemde kiracıların ve ev sahiplerinin hak ve yükümlülükleri netleşiyor. Kira artış oranları enflasyona göre belirlenecek ve bu durum kira bedellerinde bir nebze olsun düşüşe neden olabilir. Yine de fahiş kira sorununun tamamen çözülmesi için yasal düzenlemeler ve denetimlerin artırılması gerekiyor.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar