Haber Hatay

Fahiş Fiyatlara Darbe! Stokçulara 1 Milyon TL Ceza ve 6 Gün İş Yeri Kapatma geliyor mu?

Milyonlarca vatandaşın canını yakan fahiş fiyat artışlarına karşı Meclis harekete geçti! Önümüzdeki hafta görüşülmesi beklenen yasa teklifi ile stokçuluk yapanlara ağır cezalar geliyor.


Mutfak masrafları her geçen gün artıyor! Halkın canını yakan fahiş fiyatlara karşı Meclis harekete geçti. Önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak olan kanun teklifi ile stokçuluk yapanlara yüklü cezalar ve daha sert yaptırımlar uygulanması hedefleniyor.

Teklif Yasalaşırsa Neler Değişecek?

  • Daha Yüksek Cezalar: Fahiş fiyat uygulamasıyla yakalanan işletmelere verilecek ceza 100 bin liradan 1 milyon liraya yükseltiliyor. Bu durum, caydırıcılığı artırarak fiyatların kontrol altına alınmasını sağlayabilir.
  • Stokçuluğa Geçit Yok: Ürünleri stoklayarak yapay kıtlık yaratıp fiyatları şişiren işletmelere ise çok daha ağır cezalar verilecek. Stokçuluk yapanlara verilecek ceza 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar çıkartılıyor.
  • 3 Defa ve Yeter! Yetkililer, stokçuluğu alışkanlık haline getirenlere göz açmayacak. En az 3 defa stokçuluk yapan işletmeler 6 güne kadar kapatılabilecek. Bu sayede tüketicilerin mağdur edilmesi önlenmeye çalışılacak.
  • Kapalı Pazarlarda Düzenleme: Tüketicilerin daha hesaplı alışveriş yapabilmesi için kapalı pazar yerlerinde de düzenlemeye gidiliyor. Teklif yasalaşırsa, tezgahlar artık aracılar aracılığıyla kiralanamayacak. Tezgahlar doğrudan pazarcılara tahsis edilecek. Bu sayede aracıların komisyonlarının ortadan kalkmasıyla fiyatların daha uygun seviyelere inmesi bekleniyor.

Ne Zaman Yasalaşacak?

Kanun teklifinin önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi ve kısa sürede yasalaşması bekleniyor. Yasalaşmasıyla birlikte fahiş fiyat ve stokçulukla mücadelede daha etkin adımlar atılabilecek.

Siz de Fahiş Fiyatlara Karşı Mücadeleye Katılın!

Siz de haksız fiyat artışlarıyla karşılaşırsanız şikayette bulunarak tüketici haklarınızı koruyabilirsiniz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Alo 171 hattını arayarak fahiş fiyat ve stokçuluk şikayetlerinizi bildirebilirsiniz. Ayrıca, bu haberi sosyal medya platformlarında paylaşarak tüketici bilincinin artmasına ve fahiş fiyatlarla mücadeleye katkıda bulunabilirsiniz!

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar