Haber Hatay

Emeklilerde Sefalet Artıyor: Maaş Uçurumu Büyüyor!

Memur ve işçi emeklileri, maaşlarında erime ve asgari ücretle kıyaslamada gerileme yaşıyor


Asgari ücret ve memur maaşlarına yetişemeyen emeklilerin sefaleti katlanıyor. 2018'den bu yana eriyen maaşlar ve artan enflasyon, emeklileri yoksulluğa sürüklüyor.

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin ardından emekli maaşlarında yaşanan düşüş ve enflasyonun artması, emeklileri adeta sefalete sürükledi. 2018 yılındaki gelir seviyelerine ulaşabilmeleri için en düşük memur emeklisi maaşının 23 bin 608 liraya, en düşük işçi emeklisi maaşının ise 16 bin 642 liraya yükseltilmesi gerekiyor.

Memur ve Memur Emeklisi Arasındaki Uçurum Büyüyor

2018 yılında en düşük memur maaşı 2 bin 857 TL, en düşük memur emeklisinin aylığı ise bin 878 liraydı. Bu oran, en düşük memur emeklisinin cebine giren aylığın en düşük memur maaşının yüzde 69'una denk geldiği anlamına geliyordu. Altı yıl sonra ise bu oran yüzde 38'e geriledi. Maaşlardaki bu dengesiz artış, memur ve memur emeklisi arasındaki uçurumu derinleştirdi.

Emekliler Seyyanen Zam Talep Ediyor

Memur emeklileri ile memur maaşları arasındaki farkın 2018 seviyesine ulaşması için en düşük memur emeklisi maaşına 10 bin 688 lira seyyanen zam yapılması gerekiyor. 2000 yılı öncesi emekli olan işçilerin de 2018'deki asgari ücret dengesine ulaşabilmeleri için aylıklarının 16 bin 641 liraya yükseltilmesi talep ediliyor.

Emekliler Haklarını Aramak İçin Meydanlarda

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesinden bu yana memur emeklileri memur maaşlarına göre, işçi emeklileri de asgari ücrete göre ciddi oranda gelir kaybına uğradı. Bu durum, emeklileri hak arama mücadelesi için meydanlara dökmeye yöneltti.

Eşit Zamlar Şart!

Emeklilerin 2018 yılındaki gelirlerine ulaşabilmeleri için aradaki farkın temmuz ayında da eşit oranlarda yapılacak zamlarla kapatılması gerekiyor. Aksi takdirde, emekliler ve çalışanlar arasındaki uçurum daha da derinleşecek ve sefalete sürüklenen emeklilerin sayısı artacak.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]

Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar