Depremin İstihdama Etkisi: Hatay'da 58 Bin Kişi İşini Kaybetti
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hatay ilinin 6 Şubat'ta yaşadığı depremin özel sektör istihdamına en olumsuz etki yaptığını açıkladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, depremin istihdama en olumsuz yansıdığı ilin Hatay olduğunu belirtirken, il genelinde özel sektörde çalışan sayısının yüzde 35 azaldığını söyledi.
GSO ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından hazırlanan, TOBB’un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda 6 Şubat’ta 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından hazırlanan ve bölgedeki imalat sanayinin kısa, orta ve uzun vade yol haritasının yer aldığı “Üretim Sektörünün Deprem Etki Analiz ve Raporlama Çalışması” tanıtıldı.
Hazırlanan raporun deprem bölgesindeki sanayiler için yol haritası oluşturacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, bölgede istihdamın durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: “İstihdamla ilgili son rakamlar, bölgede özellikle 4 ilimizde çalışan sayısında çarpıcı bir azalışa işaret etmekte. Depremin istihdama en olumsuz yansıdığı il Hatay olmuştur. Hatay’da özel sektörde çalışan sayısı yüzde 35 azalmış. Geçen sene 165 bin olan kayıtlı istihdam bu sene 107 bine düşmüş. Demek ki 58 bin kişi işten ayrılmış veya işini kaybetmiş. Kahramanmaraş’ta özel sektörde çalışan sayısında yüzde 29 azalma olmuştur. Çalışan sayısı 147 binden 104 bine düşmüştür. Malatya’da 95 binden 71 bine düşmüştür. Adıyaman’daki özel sektör istihdamı da 55 binden 48 bine inmiştir.”
Şehirleri ayağa kaldırmanın yolunun ekonomiyi yeniden canlandırmaktan geçtiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, GSO’nun da bu misyonla harekete geçtiğini söyledi.